Szczepionka przeciw rakowi piersi wzbudza wielkie nadzieje

14 kwietnia 2008, 08:20

Szczepionka terapeutyczna przeciwko rakowi piersi, która przechodzi obecnie testy kliniczne, osiąga bardzo pozytywne wyniki. Choć jest jeszcze zbyt wcześnie na wydawanie ostatecznych opinii, już teraz nadzieje pokładane w tym leku są ogromne.



Przeciw opryszczce czy przeciw HIV?

17 września 2008, 16:52

Acyklowir, lek stosowany powszechnie m.in. w leczeniu infekcji wirusami opryszczki, wykazuje zaskakującą skuteczność w zwalczaniu wirusa HIV. Niestety, tylko pod pewnym warunkiem.


Golec / nagi szczur (Heterocephalus glaber)

Szczur-staruszek jak... nowotwór?

4 marca 2009, 22:38

Czy nagi szczur, znany ze swojego niezwykle długiego życia, stanie się atrakcyjnym modelem do badań nad tkanką nowotworową?


Ustalono pochodzenie pierwszych prionów

27 sierpnia 2009, 22:59

Priony, białka uznawane za jedyny czynnik zakaźny pozbawiony materiału genetycznego, wciąż pozostają wielką zagadką dla nauki. Choć powstało kilka hipotez na temat możliwego pochodzenia tych patogenów, dotychczas brakowało dowodów na prawdziwość którejkolwiek z nich. Najnowsze badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie Neuron, rzucają nowe światło na proces powstawania prionów.


Genetyka łysienia plackowatego

5 lipca 2010, 09:07

Łysienie plackowate (alopecia areata, AA) może być wynikiem omyłkowych ataków leukocytów na mieszki włosowe. Do takich wniosków doszli naukowcy po porównaniu genomów 1054 osób nim dotkniętych z 3278 zdrowymi. Zidentyfikowano 139 przypadków polimorfizmu pojedynczego nukleotydu, które wiązały się w sposób istotny z omawianą chorobą.


Orzechy włoskie zawierają najwięcej przeciwutleniaczy

28 marca 2011, 09:41

Dr Joe Vinson z Uniwersytetu w Scranton analizował zawartość przeciwutleniaczy w różnych rodzajach orzechów. Stwierdził, że garść orzechów włoskich zawiera ich 2-krotnie więcej niż podobnej wielkości porcja innych popularnych orzechów, np. pistacji, migdałów czy orzechów ziemnych.


Wirus grypy żołądkowej związany z alergiami pokarmowymi?

15 listopada 2011, 12:56

Norowirusy, które wywołują tzw. grypę żołądkową, powiązano ostatnio z alergiami pokarmowymi (The Open Immunology Journal).


Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych


Dłuższe życie po glukozaminie?

11 kwietnia 2014, 05:31

Glukozamina, często obecna w suplementach diety, wydłuża życie myszy. Mechanizm ten jest prawdopodobnie związany z poprawą metabolizmu glukozy.


Białko mięczaka sprzed 15 mln lat

23 lutego 2015, 16:32

W skamieniałej muszli z południowego Maryland odkryto cienką warstwę białka sprzed 15 mln lat.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy